content.title

10 zomertips van Schrijf-Schrijf

13 juli 2021

Terug naar nieuws

Geen idee wat je met deze zomer aanmoet? Toegegeven, voor zonnige inspiratie moesten we deze keer zelf ook diep graven. Gelukkig leverde dit tóch weer 10 klinkende tips op.

Tip 1. Lotte: Pingpongsessies

Vlak voor de coronacrisis ontdekte ik in Utrecht een kroeg die hét summum is voor mij en m’n vrienden: de Ping Pong Club. Je kan er je winnaarsmentaliteit namelijk lekker botvieren op de pingpongtafels. Een goede tip voor mensen die net als wij wel houden van een spelletje! Helaas konden we onze skills maar één avond beproeven, want daarna kickten de lockdowns erin. Tussendoor was het café wel voor een paar maanden open, maar met de complete groep een potje ‘Rond de Tafel’ spelen? Dat was natuurlijk nooit een optie. We hebben dus behoorlijk wat in te halen deze zomer.

Tip 2. Maaike: Rotkorset

Een korset zonder ruimte voor vrijheid. Zo voelde het afgelopen jaar voor mij. Elk uurtje was gepland of doordacht, en het jaar bevatte bar weinig vrienden en familie. Bovendien had dat korset ook nog eens een soort magnetische werking, maar dan omgekeerd, op mensen in mijn personal space. Mijn tips komen dus voort uit dit beklemmende gevoel, en ik zal ze vooral zelf ook ter harte nemen: Maak ruimte in je agenda, zodat je ongepland iets of juist niets kunt doen. En zorg voor een goed gevulde koelkast, zodat elk spontaan bezoek direct een feestje kan worden. Nog wel even op veilige afstand, maar laat dat vooral de pret niet drukken.

Tip 3. Marike: Lekkere moves

Herinner je je dit moment nog: je haalt een drankje aan de bar, draait je om en ziet een uitzinnig dansende menigte. Swingende mensen die volledig opgaan in het ritme van de muziek, langzaam met elkaar samensmeltend tot één dansende zee. Je baant je een weg door die zwetende massa, en verovert daarin je eigen plek met je vrienden. Treetjes bier gaan boven je hoofd door de zaal, ongegeneerd morsend. Naar dát moment kijk ik al een jaar lang hartstochtelijk uit. Met mijn haren vol bier en zweetstraaltjes op m’n rug losgaan tot ik niet meer kan. Als ik Tivoli mag geloven starten de mooie feestjes, zoals Zwarte Koffie, deze zomer weer.

Tip 4. Nynke: Belgische bubbel

De wereld gaat open, en om eerlijk te zijn moet ik er een beetje aan wennen. Aan de ene kant sta ik te popelen – na mijn tweede vaccinatie tenminste. Aan de andere kant heb ik de lockdowns nog vers in gedachten. Ondanks weer oplopende besmettingen hoop ik over een paar weken met mijn meiden in de auto te stappen, op weg naar een hele fijne zomervakantie in de Belgische Ardennen. Een van m’n beste vriendinnen en haar man startten daar een camping, nét voordat de coronacrisis losbarstte. Een prachtige plek met lieve mensen die ik het afgelopen jaar veel te weinig heb kunnen zien. Belgische bubbel, here we come! …Please?

Tip 5. Peter: Wandelen met Nescio

Als fervent wielrenner heb ik niks met hardlopen. Maar door corona omarmde ik samen met een goede vriend een andere hobby: wandelen. Het afgelopen jaar doorkruisten we ontelbare steegjes, weilanden, pleinen en bossen in en om Utrecht. Het mooie van wandelen is dat je het kunt combineren met goede gesprekken. Ook heb je meer oog voor je omgeving. Op mijn racefiets flits ik daar meestal aan voorbij. Iemand die dat al veel eerder doorhad, was Frits Grönloh – beter bekend als Nescio. In zijn Natuurdagboek beschrijft hij prachtige waarnemingen tijdens zijn wandelingen door de Nederlandse natuur. Dat boek gaat deze zomer mee op reis.

Tip 6. Pauline: De vrijheid van Vlie

Als doorgezomerde eilandganger tip ik mijn geliefde Vlieland. En voor de ultieme experience geef ik je meteen het beste recept: Loop vanuit de jachthaven over het strand en volg de vloedlijn van de Waddenzee oostwaarts, richting Noordzee. Steek je voeten in het zand bij Strandpaviljoen Oost en geniet er van koffie met cranberry cheesecake en het uitzicht op Terschelling met zijn Brandaris. In de avond wordt hier een fantastisch menu geserveerd, bestaande uit wat de zee die dag te bieden heeft. Zeebaars, oesters, kokkels, mosselen, scheermessen, garnalen, inktvis en natuurlijk zeewier. Drink, eet, vergeet alles wat je ooit dwarszat, en ga op in het vrije Vlielandgevoel.

Tip 7. Liesbeth: Mooiste plekje van Utrecht

Het Utrechtse Muntgebouw is overgenomen door De Zware Jongens! Klinkt misschien als een verhaal uit de Donald Duck, maar nee: het is echt. Nu er geen geld meer wordt gemaakt, mogen we het zelf komen brengen – in ruil voor lekker eten en drinken, gelukkig. Want tot de renovatie in 2022 zit er een restaurant. Mét superzonnig terras (van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat), een vegetarische, duurzame kaart en prachtig uitzicht op het mooiste plekje van Utrecht. Je weet me te vinden deze zomer!

Tip 8. Eric: Onderdompelen

Wél behoefte aan een belevenis, maar nog huiverig voor volle zalen? Koop dan nu alvast je tickets voor Hotel Wonderland, dat dit najaar opengaat. In Nederlands eerste onderdompeltheater loop je door een groot decor en ben je een avond lang zelf onderdeel van de verhalen. Eigenlijk net als in het echte leven, maar dan toch vast een stuk spannender. Persoonlijk vind ik het juist heerlijk om in een theaterzaal lekker veilig en anoniem weg te duiken achter de ‘vierde muur’. Maar ons verschuilen hebben we nu misschien wel even genoeg gedaan.

Tip 9. Carolien: Op pad in isolatie

Ken je die mop van de vrouw die tijdens dalende coronacijfers toch dat geniepige virus oppikt? Die leerde ook hoe je van bijna twee weken in isolatie – met milde klachten – tóch een feestje maakt. Heel simpel: hopelijk behoud je je smaak en laat je het lekkerste eten bezorgen. Maar belangrijker, waan je in de buitenwereld met een golden oldie: een van de zes boeken uit de serie Mijn Strijd van Karl Ove Knausgård. Geen schrijver maakt een alledaags leven zo fascinerend. Gewoon vanaf je bank kook je een traditioneel Zweeds oudejaarsdiner of duw je Knausgårds dochter op de schommel midden in Stockholm. In isolatie zijn is zo echt geen slechte grap.

Tip 10. Sjors: Droomzomer

Het virus is verslagen en de zomer zindert erop los. Wat ga ik doen? Ogen dicht, alles-kan-alles-mag-modus aan, en kom maar door met die opgekropte party craving. Kom maar door met die huidhonger, en die woeste vakantieplannen. Kom maarrrr doorrrrrrrrr. Eerst komt er niets, dan verschijnen nieuwsberichten. Over mensen die bedanken voor het vaccin. Over feestjes waar nieuwe virusvarianten vrolijk rondgaan. Over vrienden die popelen om je weer volle bak beet te nemen. Zucht. In mijn droomzomer doet de wereld nog even rustig tot de finish écht bereikt is. Mijn tip: kalm aan, we zijn er bijna. Nog maar… anderhalve meter.