content.title

Hoe scherp is de pen van ChatGPT?

19 april 2023

Terug naar nieuws

Een gedicht, een grap, een lijstje met tips. Je weet vast al dat ChatGPT verrassend uit de hoek kan komen met teksten in allerlei stijlen en vormen. Maar is deze chatbot daarmee de gedroomde schrijfbuddy voor content in een specifieke tone of voice? We stelden deze digitale schrijver op de proef.

Het startpunt: kraak noch smaak

Geef je ChatGPT géén aanwijzingen voor stijl of toon, dan komen er zinnen tevoorschijn in het intussen herkenbare stijltje: keurig en kleurloos.

Kijk maar naar dit antwoord op de vraag: wat is een tone of voice?

Tone of voice verwijst naar de manier waarop een persoon, merk of entiteit communiceert en zich uitdrukt in geschreven of gesproken vorm. Het omvat elementen zoals de keuze van woorden, de stijl van de communicatie, de houding, de emotie en de intentie die worden overgebracht via de communicatie. Een tone of voice kan formeel, informeel, humoristisch, serieus, vriendelijk, autoritair, zakelijk, speels, technisch, empathisch, enzovoort zijn. Het helpt bij het creëren van een herkenbare en consistente identiteit voor een merk of persoon en speelt een belangrijke rol in hoe de communicatie wordt ontvangen en geïnterpreteerd door het publiek.


Ja hoor, heel netjes uitgelegd. Precies zoals we al zagen aankomen (verwend als we zijn). Maar inderdaad nog wat droog en zakelijk. Laten we eens kijken hoe ChatGPT zelf de toon van deze tekst kan veranderen.

Opdracht 1: Lossere en speelse toon

Tone of voice is supercool! Het gaat over hoe je praat en schrijft, man. Woorden kiezen, stijl, houding, emotie, alles! Je kunt formeel, informeel, humoristisch, serieus, vriendelijk, autoritair, zakelijk, speels, technisch, empathisch zijn, en nog veel meer. Het helpt om een unieke identiteit te creëren voor een merk of persoon en bepaalt hoe mensen jouw communicatie oppikken. Gewoonweg awesome! 🚀✨


Ho! Rustig aan. Dit vliegt meteen de bocht uit. We proberen het even op een andere manier. Iets minder ‘street’ en het liefst ook een voorbeeld erbij.

Tone of voice, man! Het gaat erom hoe je praat en schrijft, snap je? Hier is een voorbeeld om het uit te leggen: stel je een pizzarestaurant voor. Formeel: "We kijken ernaar uit om uw bestelling te ontvangen." Informeel: "Hey, we gooien die pizza in de oven zodra je 'm bestelt!" Het maakt echt een wereld van verschil! 🍕😄 #ToneOfVoice #VoorbeeldenMakenHetDuidelijk


Lachen. Nou, het voorbeeld is best goed. De rest eromheen helaas nog niet geweldig bruikbaar. En dan ook ineens die ongevraagde hashtags! Bijna een beetje aandoenlijk, in al z’n hit-&-miss-heid.

Opdracht 2: Empathisch en behulpzaam

Oké, volgende stap. We vragen de chatbot nu om een andere versie van de tekst te maken, dit keer met een nadruk op ‘empathisch en behulpzaam’:

Tone of voice is zo belangrijk, vriend! Het gaat erom hoe we met elkaar praten en schrijven. We kunnen begripvol en behulpzaam zijn, zoals een helpende hand. We luisteren naar jouw verhaal en staan klaar om je te ondersteunen. Je bent niet alleen, we zijn er voor jou! 🤝❤️


Ah, hier gaat iets mis wat we vaker tegenkomen bij ChatGPT: de gewenste toon wordt verward met de inhoud van de tekst. Dus in plaats van een bericht dat behulpzaam klínkt, ontstaat er een tekst die zelf hulp aanbiedt – al blijft onduidelijk welke hulp precies. Klassiek gevalletje van show, don’t tell.

Opdracht 3: Persoonlijk

Hoe zou het gaan als we vragen om een tekst die meer ‘persoonlijk’ klinkt? We geven hierbij nog de tip om te beginnen met ‘Stel’ of met ‘Stel je voor’.

Stel je voor dat je een gesprek hebt met een merk, een persoon, of een entiteit. Hoe ze praten en zich uitdrukken, dat is hun tone of voice. Het gaat om de woorden die ze kiezen, de stijl van communiceren, de houding, de emotie en de intentie die ze overbrengen. Het is als een gesprekspartner die je persoonlijk aanspreekt. Het maakt de communicatie menselijk en betrokken, en creëert een band. Het is alsof je met een vriend praat, iemand die je begrijpt. Dat is de kracht van tone of voice!


Niet slecht, tot het punt waarop de chatbot een vergissing maakt. We willen namelijk dat de tekst zélf persoonlijk klinkt, niet dat de tekst het effect van een persoonlijke tone of voice bespreekt. Jammer, want deze copy is hierdoor grotendeels onbruikbaar.

Bonusopdracht: gedeprimeerde schoolmeester

Tone of voice verwijst naar de manier waarop men communiceert, zowel geschreven als gesproken. Zucht, het is zo'n essentieel concept, maar o zo moeilijk uit te leggen…


Jep, nailed it! 😄

Wat is de conclusie?

Als schrijver een tone of voice toepassen, dat betekent allerlei subtiele en creatieve keuzes maken. Je verplaatst je in je lezers en je schat in wat je woorden precies bij hen teweegbrengen. De huidige versie van ChatGPT voelt hierin nog een beetje als Max Verstappen die in zijn F1-bolide door de Amsterdamse binnenstad moet rijden. Hij zal heel behendig en snel zijn, maar je kunt erop rekenen hij ergens uit de bocht vliegt.

> Meer weten over tone of voice? Lees hier onze tips om er een te ontwikkelen.