content.title

Hoe maak je een magazine tijdens de lockdown?

1 juli 2020

Terug naar nieuws

We stonden er helemaal klaar voor. Reportages, interviews, fotosessies – we zouden vól aan de bak gaan voor de zomereditie van Mede, het relatiemagazine van Kansfonds. Maar met de lockdown vanaf maart viel de wereld plots stil. Wat nu?

Hoe moesten we pakkende verhalen maken nu onze schrijvers en fotografen niet op pad konden? En waarover konden we eigenlijk nog schrijven, nu veel projecten die Kansfonds steunt hun deuren moesten sluiten? Onze opdrachtgever vroeg zich zelfs af of we wel een magazine konden maken. De ‘plank’ met verhalen kon in ieder geval zó de prullenbak in.

Hét moment

Maar... onze Medemakers Marike en Sjors lieten zich niet uit het veld slaan. Ze gingen, ieder vanuit huis, direct aan de slag met een nieuw plan. Want we waren ervan overtuigd: júist nu heeft een maatschappelijke organisatie als Kansfonds veel te vertellen. Ze maakte bijvoorbeeld met spoed geld vrij voor noodhulp aan projecten voor bijvoorbeeld dak- en thuislozen. Dit was hét moment om hun meerwaarde als organisatie te laten zien.

Inzoomen

Normaal gaan we voor bijna alle verhalen in Mede op pad. Zo krijgen we meer gevoel bij het project en de mensen – en dat zorgt weer voor een mooier verhaal. Maar nu? Zonder interviews geen Mede. Gelukkig konden we onze toevlucht nemen tot iets wat ineens iedereen leek te doen: beeldbellen. Zodat we op afstand toch dicht bij het project konden zijn. Via Zoom en Teams spraken we projectleiders en deelnemers die tijdens corona tóch doorgingen.

Warm en stoer

Maar dan de fotografie. Dat werkt niet echt via Zoom. Voor rake beelden moet je toch echt op locatie zijn, maar fotografen konden niet reizen en afstand houden was het devies. We bedachten daarom op een alternatief: illustraties! We vonden een illustrator die goed bij het bladconcept past. De tekenstijl van Ted Struwer is menselijk, warm en tegelijkertijd stoer door haar deels zwart-witte tekeningen. Precies de goede balans voor Mede. Zij voorzag een aantal verhalen van prachtige illustraties.

Stralende dames

We horen je denken: maar die coverfoto dan? Hoe hebben jullie die gemaakt? Om eerlijk te zijn: dat was een gelukje! De interviewkandidaten zijn buren. Ze hoefden voor een foto dus niet de deur uit, en dat was een belangrijke voorwaarde van Kansfonds bij de productie van dit magazine. Fotografe Marieke Odekerken woont bovendien in dezelfde stad en kon op de fiets naar de buurvrouwen toe om hen – buiten én op afstand – te fotograferen. Zo zorgden deze stralende dames toch voor een menselijke cover in coronatijd.


Na een veel kortere productietijd dan normaal viel Mede afgelopen vrijdag gewoon weer op de deurmat bij projecten, donateurs en andere relaties van Kansfonds. Gelukkig maar, want alle mensen in het blad verdienen dubbel en dwars de aandacht en lof voor hun hartverwarmende werk in deze zware tijd.


Lees hier de Mede online