content.title

Peter over 25 jaar Schrijf-Schrijf

1 april 2021

Terug naar nieuws

We tikken al een tijdje mee: 25 jaar om precies te zijn. Vraagt dat om een terugblik? Ja, natuurlijk! Oprichter en vaandeldrager Peter praat je in een paar minuten bij over een kwart eeuw Schrijf-Schrijf.

De tijd gaat in

‘Géén grap!’ We zeiden het er meteen maar bij, toen Annet Koops en ik op 1 april 1996 een tekstbureau begonnen. Het nieuws maakten we wereldkundig via een populair sociaal medium van toen: de post. Als student Journalistiek was ik hevig aangestoken door het schrijfvirus. Het liefst wilde ik dat doen voor bedrijven en maatschappelijke organisaties. Bedrijfsjournalistiek dus, nu beter bekend als corporate storytelling en contentmarketing. Hele magazines maken, dat zou ook geweldig zijn. Oh ja, en ooit een eigen kantoorpand – met een hypermodern faxapparaat! – in de Utrechtse binnenstad. Bijvoorbeeld aan de Oudegracht. Als we toen hashtags gebruikten, had ik gezegd: #durftedromen!

Tijd en plaats

We voelen ons door en door Utrechts. Diepgeworteld in de stedelijke klei, net als de oeroude bomen op de werven van de Oudegracht. Bomen die al sinds 1998 onze buren zijn. Want zó snel bleek die droom van een eigen kantoorpand al uit te komen. Sindsdien staan we letterlijk en figuurlijk midden in de stad. Dankzij onze opdrachtgevers en creatieve partners. Maar ook via onze steun aan lokale initiatieven (zoals het Nederlands Film Festival) en door mijn rol als bestuurslid van de Utrechtse Ondernemers Sociëteit (UOS). Zie jij trouwens de overeenkomsten tussen Utrecht en Schrijf-Schrijf? We zijn allebei de afgelopen 25 jaar stevig gegroeid en hebben de bescheidenheid afgeschud. En allebei koesteren we de menselijke maat.

Quality time

De vent is z’n tent, zei iemand me ooit. Maar dat klopt niet helemaal, als je het mij vraagt. Het zijn de medewerkers die een bedrijf maken. De eerste collega zette in 1998 haar krabbel onder een contract. Sindsdien volgden er ruim veertig. Allemaal mensen die hun tijd, kennis, toewijding, ervaring en talent in de strijd wierpen. Voor opdrachtgevers, voor elkaar en voor ons bedrijf. Ik prijs me erg gelukkig met de mensen om me heen. Elke dag opnieuw leer ik iets van hen. Eigenlijk begon ik 25 jaar geleden niet met de ambitie om een team met werknemers te vormen – maar ik zou niet meer zonder hen verder willen.

Onder werktijd

Schrijven doen we voor de lezer. Voor jou dus, en voor de (toch echt) miljoenen mensen die we in 25 jaar hebben bereikt. Via bijvoorbeeld de talloze magazines voor Hivos, Cordaid, Rabobank, Sociaal Werk Nederland en Kansfonds – dus ja, ook díe droom kwam uit. Sinds tien jaar specialiseren we ons in impactvolle content. Wanneer is een tekst ráák? Hoe lezen mensen? Wat vinden zij relevant? En hoe kun je dat meten? We mogen echte pareltjes maken voor heel mooie opdrachtgevers. Met veel ervan werken we al zo lang samen, dat we met ze kunnen lezen en schrijven. En onder werktijd gaan we verder dan alleen schrijven. In 2000 bedachten en organiseerden we de eerste Museumnacht in Nederland. En tien jaar later stonden we met Waag Society aan de wieg van Fairphone, inmiddels een succesvolle social enterprise.

Toekomstige tijd

‘Hey Google… schrijf een verhaal van 300 woorden over inspecteren met drones bij de NVWA.’ Oké, zo ver zijn we nog niet, maar ons vak is wel flink in beweging. Nog steeds maken we magazines die op je deurmat vallen, maar veel kanalen zijn nu digitaal: online platforms, e-nieuwsbrieven, social media, apps. We begeleiden klanten hierin door contentstrategieën te bedenken. En brengen hen up-to-date met een nieuwe tone of voice. (Want ook onze táál is flink in beweging.) In dit alles werken we steeds meer samen. Misschien had je al gelezen dat we vanaf 2020 partner zijn in ONLY Creative Entrepreneurs. Hierdoor kunnen we de komende jaren nog verder groeien én beschikken we over nieuwe kennis en kansen om doelgroepen te bereiken.


De tijd vliegt. Wordt alles anders in de toekomst? Nee. Ik weet zeker: communiceren is en blijft mensenwerk. Dat zien we elke dag opnieuw – al 25 jaar lang. Want dat Schrijf-Schrijf al een kwart eeuw schrijft, tikt en schrapt is nog steeds géén grap!