content.title

Schrijven voor 113: voorzichtig, maar superclean

20 april 2022

Terug naar nieuws

’Als elke seconde telt, telt ook elke letter.’ Met die motivatie zetten we onze tanden in een grote klus voor 113 Zelfmoordpreventie. De website van deze levensreddende organisatie kreeg een mooie nieuwe jas. Aan drie schrijvers van Schrijf-Schrijf de vraag om ook de copy een flinke opknapbeurt te geven.

Alle copy? Dat bleek voor nu te veel gevraagd. De oude site stond bol van de info. Te belangrijk om zomaar te schrappen, te veel om ineens te herschrijven. Daarom richtten Peter, Sjors en Vincent zich allereerst op de meest vooraanstaande pagina’s. Via een Schrijf-Schrijftraining legt het 113-communicatieteam de overige teksten straks zelf langs een nieuwe lat.

Doe het niet!!!

Schrijven aan mensen die aan zelfmoord denken, dat is een precaire opdracht. 113 liet het aan ons om de tekstuele do’s and don’ts vast te stellen, maar wij leerden ook graag van hun experts hoe je deze kwetsbare doelgroep het beste benadert. Een belangrijk advies – dat flink tegen onze schrijversintuïtie indruist – was om niet ronduit te zeggen wat mensen moeten doen, maar dit juist met enige voorzichtigheid te suggereren. ’Je kunt deze ademhalingsoefening eens proberen, als je last hebt van stemmen in je hoofd.’ Met dit soort non-directieve communicatie stoot je geen mensen voor het hoofd die weten dat zo’n oefening bij hen niets uithaalt. Deze tip was een eyeopener voor ons, en hopelijk een lifesaver voor vele anderen.

Pakkende pijlers

Non-directief schrijven werd een belangrijke schakel in de nieuwe 113-schrijfstijl, die we aan de hand van drie pijlers definieerden: Behulpzaam, Vakkundig en Empathisch. Ook brachten we orde in de toepassing van drie belangrijke synoniemen: de term ‘zelfmoord’ is best omstreden, maar wordt simpelweg veel als zoekterm gebruikt door hulpvragers. Voor hun naasten kan dat woord beschuldigend klinken, dus voor hen pasten we de term ‘zelfdoding’ toe. Voor professionals in de zorg en educatie staan we beide termen toe, plus het uit het Engels geleende ‘suïcide’.

Schoon schrijven

Nog een belangrijk aandachtspunt was simpelweg om de belangrijke informatie op deze site zo helder mogelijk aan te bieden. Of om het in noodnummertermen te zeggen: met zo min mogelijk ruis op de lijn. Buiten de ietwat omfloerste aanspreekvormen staken we daarom overuren in supercleane copy, die je snel en helder alle mogelijkheden, hulpmiddelen en uitgestoken handen van 113 laat zien.

De nieuwe site biedt een basis waarmee 113 weer jaren vooruit kan. Wij zijn supertrots om bij te mogen dragen aan hun mooie werk, en geïnspireerd door de uitdaging die ze ons hebben gegeven. Een ultiem voorbeeld van hoe schrijfwerk impact maakt.