content.title

Terug op het nest

13 juli 2021

Terug naar nieuws

Ooit was ze onze állereerste stagiair. En nu – 25 jaar later – is Maaike Opmeer terug bij Schrijf-Schrijf. Dit keer als projectmanager. Niet alleen fijn, maar ook heel interessant. Want Maaike weet nog een boel leuke verhalen van de begintijd! Lees maar mee…

Throwback naar 1996. Schrijf-Schrijf is acht maanden oud en huist in het eerste kantoor op het Jansveld. Aan het roer staan de twee gloednieuwe directeuren: Peter en Annet. En daar kwam ik bij. Student Journalistiek met – behalve wat bijbaantjes in de horeca – nul werkervaring. Het zal je niet verrassen dat mijn bijnaam ‘Piepkuiken’ werd.

Bier onder werktijd

Bleu, maar vol energie begon ik aan mijn stage. Ik had zin om het vak te ontdekken en mezelf te bewijzen. Al snel werd ik voor onze klant Heineken Chef Bierblad, en begon ik met sfeerverhalen schrijven over kroegen. Ideaal natuurlijk als student. Zo kon ik hobby en werk combineren, en er nog wat van leren ook.

Niet zo ‘leuk’

Eén leermoment vergeet ik nooit meer. Peter bekeek een tekst van mij en wees me op het woord ‘leuk’. Hij zei: “Het woord ‘leuk’ is leeg. Niet meer gebruiken dus.” Ik heb nog steeds moeite met dat woord en vermijd het enorm. Typ ik het per ongeluk tóch? Dan zeurt die verbeter-Peter als een duiveltje op mijn schouder: “Psst, niet doen… leeg woord!”

Collectorsitem

Op dit kleine trauma na beviel mijn stage enorm. Ik kon de kroeg in, voor het bierblad of onze vrijdagmiddagborrel bij café De Zaak, mocht overal bij aansluiten, werd overal bij betrokken en mocht mijn nieuwsgierigheid de vrije loop laten. Wat voelde ik me volwassen en wijs. Aan het eind van mijn stage werd Schrijf-Schrijf één jaar. Voor de gelegenheid liet ik T-shirts bedrukken. En alsof de tijd heeft stilgestaan vond ik vorige maand nog een exemplaar in een la aan de Oudegracht.

Liever op tv

Toch wilde ik aan het eind van mijn stage meer ontdekken. Misschien lag mijn toekomst ergens anders dan bij verhalen vertellen op papier. Ik ging tv-journalistiek doen en heb daarna ruim twintig jaar gewerkt als regisseur en eindredacteur.

Piepkuiken af

En nu, vele omzwervingen later en een hoop kennis en ervaring rijker, ben ik weer terug op het nest. Dit keer als projectmanager. Piepkuiken noemen ze me niet meer, maar ik heb nog steeds dezelfde energie en nieuwsgierigheid als toen. Ook mijn liefde voor verhalen vertellen is nooit verdwenen. En vooruit: nu durf ik het woord ‘leuk’ best te gebruiken. Want het ís gewoon heel leuk om te ontdekken dat de goede sfeer en de gedrevenheid van Schrijf-Schrijf er nog steeds is. Alleen, net als ik, heel wat jaartjes wijzer.

Oók nieuw bij Schrijf-Schrijf is collega Vincent.

Even kennismaken!